Wanneer u gaat verhuizen is er een grote kans dat uw energie- en gasverbruik verandert. Dit heeft te maken met een aantal dingen. Zo verbruikt u meer bij een groter huis omdat u meer ruimte moet verwarmen en meer lampen gebruikt. Maar dat is niet de grootste kostenpost.

Energie en gasverbruik nieuw huis

Wist u bijvoorbeeld dat de manier waarop het water wordt verwarmd een enorme invloed heeft op uw uiteindelijke eindafrekening? Uw gas water licht berekenen is geen overbodige luxe bij het betreden van uw nieuwe huis.

Elektriciteit duurder dan gas

Op dit moment is elektriciteit duurder dan gas. In een huis zonder aanvoer van gas bent u over het algemeen duurder uit. Een cv-ketel op elektriciteit is maar liefst 2,4 keer duurder dan een cv ketel op gas. Ook maakt het een groot verschil of u elektrisch kookt of met een gasfornuis.

Een aantal vragen waarop u antwoord kunt geven om inzicht te krijgen in uw nieuwe energieverbruik:

  1. Hoe wordt het water verwarmd? Met gas of elektriciteit? Met een boiler, een cv ketel?
  2. Wordt er gekookt op gas of elektrisch?
  3. Zijn er meerdere badkamers in het huis? Hoe is dit in vergelijking met het vorig huis?
  4. Is er een bad aanwezig? Zit er een water spaarstand op de douchekop?
  5. Hoeveel verwarmingen zijn er ten opzichte van het vorig huis en hoe groot is de ruimte?
  6. Tot in hoeverre is het nieuwe huis geïsoleerd?

Verhuizen en energie

Manier van water verwarmen

Andere dingen om rekening mee te houden zijn de manier waarop het water verwarmd wordt. Staat er een elektrische boiler in het huis? Dan kunt u erop rekenen dat de hoogte van de energierekening voornamelijk afkomstig is van de boiler. Heeft u een elektrische cv-ketel met thermostaat? Bekijk dan ook of het een aan/uit thermostaat is of modulerende thermostaat. Een aan/uit thermostaat verbruikt veel meer elektriciteit en gas dan een modulerende thermostaat.

Verbruik water in de badkamer

Met één badkamer in huis bent u verplicht om de beurt te douchen. Bij meerdere badkamers is dit niet noodzakelijk. U kunt stellen dat bij meerdere badkamers er ook meer water verbruikt wordt. Zeker als er een bad aanwezig is en geen beperking in de hoeveelheid warm water zoals met een boiler.

Goede isolatie betekent minder tocht

Houdt ook rekening met de isolatie van het huis. Is er dubbele beglazing? Sluiten de naden van ramen goed aan? Zitten er rubbertjes in de afsluiting van de ramen die open en dicht kunnen? Deze eigenschappen maken namelijk het verschil tot in hoeverre de warmte in het huis blijft. Tocht zorgt ervoor dat warmte snel verloren gaat en u meer moet stoken.

Overstappen energie

Bovenstaande dingen kunt u meenemen bij de keuze voor een energie- en gasleverancier op uw nieuwe adres. Als u eerst alleen elektriciteit verbruikte kan het raadzaam zijn om over te stappen naar een andere leverancier. Dit geldt ook andersom. Sommige leveranciers zijn alleen voordeliger als je zowel stroom als gas afneemt. Overstappen energie kunt u snel en gemakkelijk helemaal zelf. Met een vergelijker kunt u uw verwachte gebruik invullen en op basis van deze gegevens direct zien welke aanbieder het meest voordeligst is.


Ons team van verhuizers heeft sinds 1992 ervaring als verhuisbedrijf en is inzetbaar door heel Nederland. Met name in de grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag, is Budget verhuisservice een veelgevraagd verhuisbedrijf. Ook u kunt nu goedkoop verhuizen, groot en klein, 7 dagen per week en met goed opgeleide verhuizers die u nog de service bieden uit de gulden tijd. Bel Budget verhuisservice via 085-0604444.